Gyertyaöntés
Egy kis edényben olvaszd fel a gyertyagranulátumot a megadott hőmérsékleten, és tedd bele a színezőanyagot, ha festeni szeretnéd a viaszt. A kanócot méretét úgy határozd meg, hogy kb. 10-15 cm-rel legyen hosszabb a leendő gyertya magasságánál. Az egyik végére köss valami apró nehezéket (pl. egy kisebb anyacsavart), a másik végét pedig kösd egy pálca (pl. ceruza vagy hurkapálcika) közepéhez. Ezekre azért van szükség, hogy a kanóc függőleges helyzetben maradjon, amíg a forró viasz meg nem szárad.
Az, hogy mibe töltöd a viaszt, csak a fantáziádon múlik. Öntheted akár kisebb üvegpohárba, egy kettéfűrészelt és kivájt kókuszdió héjába, sütőformába vagy diúhéjba, stb. Amennyiben átlátszó falú üveg mellett döntesz, tedd mutatóssá a gyertyát a viaszba helyezett díszek segítségével. Tölts a pohár aljába egy kis viaszt, és annak még lágy állapotában állíts bele fahéjrudakat vagy babérlevelet. Kiszárított citrusfélékkel úgy tudod egyedibbé varázsolni munkádat, hogy a pohár falát vékonyan kiöntöd a forró viasszal, és ebbe nyomod bele az apróbb gyümölcsdarabkákat. Ebben az esetben csak a díszítés után helyezd a kanócot a pohárba, és töltsd tele viasszal. A kanóc tetején lévő pálcát a pohár peremére fektetve várd meg, amíg kihűl, majd vágd le a kanócot 1-2 cm hosszúra. |
|