Csirke diós-tejszínes mártással, mézes sült almával
Hozzávalók:
60 dkg bőr nélküli csirkemell vagy felsőcomb kicsontozva
2 fej hagyma
4 dl félédes fehérbor
3-4 dl tejszín
10 dkg durvára vágott dió
3 db savanyú alma
méz
só
Elkészítés:
A csirkedarabokat megsózzuk, jó duci darabok legyenek, ne szeleteljük! A hagymákat felkarikázzuk, majd egy műanyag tálba a csirkedarabokat és a hagymákat rétegezzük. Az egészet meglocsoljuk a borral, hogy ellepje, majd mehetnek a hűtőbe hűsölni éjszakára.
Előveszünk egy jó nagy tepsit, beletesszük a pácolt csirkedarabokat és az előzőleg félbevágott, kimagozott és mézzel megkent almákat.
A leszűrt pácléből kicsit öntünk az egész alá, és előmelegített sütőbe toljuk közepes lángra. Sülés közben néha meglocsolgatjuk a félretett leszűrt páclével. Közben egy serpenyőben illatosra pirítjuk a diót. A tejszínt felforraljuk, sózzuk, pici szerecsendió mehet bele, annak, aki szereti, és a pirított dióval kis lángon főzzük sűrítjük.
A csirkécskéket és az almákat tálra szedjük, a mártást külön csészében kínáljuk mellé. Krumplipüré, esetleg rizs illik hozzá. |