Hozzávalók:
a görög salátához: 1 dl olívaolaj, só, őrölt bors fél citrom 1 nagyohb gerezd.fokhagyma néhány tárkony- és mentalevél 4 közepes paradicsom (25 dkg) 2 zöldpaprika (15 dkg) fél kígyóuborka (15 dkg) 10 dkg feta sajt 10 szem olajbogyó a mexikói babsalátához: 30 dkg szárazbab só, 2-3 evőkanál ecet 1 evőkanál cukor kh. 2 dl víz, 0,5 dl olaj őrölt bors, 2 lilahagyma 2 chili paprika, 1 zöldpaprika 4 db konzerv minikukorica 8 dkg sonka a holland karfiolsalátához: 80 dkg tisztított karfiol só, 15 dkg vaj 2 tojássárgája 1 kiskanál víz fél citrom leve csipetnyi Cayenne hors 2 evőkanál olaj 1 cikória 2 kisebh kemény paradicsom 1 csomó hónapos (piros) retek a lengyel céklás heringsalátához: 12 dkg főtt cékla (lehet leszűrt céklasaláta is) 2 alma 30 dkg hagymás hering (készen kapható) 1-1 vöröshagyma és főtt tojás 1 -1 dl tejföl és ketchup só, 1 citrom a séfsalátához: 1 -1 fodros- és radicchiósaláta 2 főtt tojás 8-8 dkg sonka és sajt 1 sárgarépa 20 dkg sült csirkemell 3-4 hónapos (piros) retek 1 lilahagyma 4 evőkanál olaj 2 evőkanál ecet 1 evőkanál mustár só, néhány szál petrezselyem a veronai tésztasalátához: 25 dkg spagetti, só 12 dkg veronai felvágott 7-8 evőkanál majonéz I dl tejföl 3 evőkanál olívaolaj 2 gerezd fokhagyma só, őrölt hors 3 hónapos (piros) retek 3 evőkanál magozott olajbogyó 1 mokkáskanál mustár néhány szál bazsalikom és metélőhagyma pár szem kaprihogyó a joghurtos kukoricasalátához: 2 dl natúr joghurt só, fél citrom leve 1 nagy gerezd fokhaqyma néhány szál kapor 25 dkg fagyasztott vagy konzervkukorica 2 sárgarépa 1 evőkanál méz fél kígyóuborka (15 dkg) |
|
Elkészítés:
A görög salátához az olívaolajat sózzuk, borsozzuk, a citrom kipréselt levével, a zúzott fokhagymával és a fölaprított zöldfűszerekkel összekeverjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és a sajttal együtt közepes kockákra daraboljuk, az olajbogyót félbevágjuk. Az így elkészített anyagokat egy tálban összeforgatjuk a fűszeres olajjal. A babsalátához az átválogatott babot beáztatjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük. Az ecetből a cukorral, a vízzel meg az olajjal salátaöntetet keverünk, a még meleg babra öntjük, így hagyjuk kihűlni. Megborsozzuk, ha kell, utánasózzuk. A lilahagymát meg a kétféle paprikát megtisztítjuk, vékonyan fölszeleteljük, a babhoz adjuk. Tálaláskor a lecsöpögtetett kukoricával és a kockákra vágott sonkával díszítjük. A holland karfiolsalátához a karfiolt közepes ró zsákra bontjuk, enyhén sós vízben roppanósra főzzük, leszűrve hűlni hagyjuk. A vajat fölolvasztjuk. A tojások sárgáját a vízzel 1 percig keverjük, majd vízfürdőbe állítjuk, és közepes lángon melegítve habosra verjük. A tűzről levéve a vajat apránként hozzáadjuk, végül a citrom levével ízesítjük, a Cayenne borssal fűszerezzük, és kissé megsózzuk. Az olajat belecsöpögtetjük, kevergetve hűlni hagyjuk. A cikóriát megmosva leveleire bontjuk. A paradicsomot meg a retket megtisztítjuk, az előbbit közepes kockákra, az utóbbit szeletekre vágjuk. A karfiolt négy tányérba középre halmozva elosztjuk, a cikórialevelekkel körülrakjuk. Erre kerül a paradicsom és a retek, végül a kihűlt, hollandi mártással leöntjük. A céklás heringsalátához a céklát és a jól meg mosott almát negyedeljük, majd vékony szeletekre vágjuk. A hagymás heringet lecsöpögtetjük, a halat kisujjnyi csíkokra metéljük. A megtisztított vöröshagymát vékonyan fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A főtt tojást karikákra vágjuk. Az egészet ízlésesen tányérra rakosgatjuk. A tejfölt a ketchuppal összekeverjük, és 2 kanálnyit a céklasaláta levéből is hozzáadunk. Megsózzuk, egy kevés citromlével ízesítjük, végül a salátára öntjük. A séfsalátához a kétféle salátát megmossuk, leszá rogatjuk, kisebb leveleire tépkedjük. A főtt tojást cikkekre szeljük. A sonkát, a sajtot és a répát gyufaszálnyi csíkokra metéljük. A sült csirkemellet felszeleteljük. A retket meg a lilahagymát megtisztítjuk, az előbbit cikkekre, az utóbbit karikákra vágjuk. Az olajat az ecettel meg a mustárral simára keverjük, kissé megsózzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A salátákhoz valókat tányérokra rakjuk, és a fűszeres öntettel leöntjük. Adhatunk hozzá kapros vagy fokhagymás öntetet is. A veronai tésztasalátához a spagettit enyhén sós víz ben kifőzzük, leszűrve kihűtjük. A felvágottat kis kockákra vágjuk. A majonézt a tejföllel meg az olajjal összekeverjük, a reszelt fokhagymával ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk. A lecsöpögtetett olajbogyót fölszeleteljük, a megtisztított, kockákra vágott retekkel és a veronaival a majonézbe keverjük. A mustárt meg a fölaprított zöldfűszereket hozzáadjuk, végül a spagettit is beleforgatjuk. Kapribogyóval díszítve tálaljuk. A kukoricasalátához a joghurtot kissé megsóz zuk, pár csepp citromlével meg a reszelt fokhagymával ízesítjük, a fölaprított kaporral fűszerezzük, majd beleforgatjuk a szobahőmérsékleten fölengedett fagyasztott (főzni nem kell, legfeljebb néhány percig) vagy lecsöpögtetett konzervkukoricát. A sárgarépát megtisztítjuk, szálasra reszeljük, a maradék citromlével meg a mézzel ízesítjük. Az uborkát alapos mosás után hosszában félbevágjuk, majd fölszeleteljük. A joghurtos kukoricát 4 kisebb tányérba elosztva középre púpozzuk, az ízes répával "bekerítjük", majd a fél uborkaszeletekkel körberakjuk. ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: SALÁTÁNKÉNT KB. 15-2O PERC
| |