Szentkarácsony.gp-Hogy minden karácsony a legszebb legyen...
Szentkarácsony.gp-Hogy minden karácsony a legszebb legyen...



*
Főmenü
*Karácsony
*Olvasnivalók
*Képek
*Zenék
*Karácsonyi kézművesség
*Az én karácsonyom
*Karácsony körüli ünnepek
*Könyvajánló
*Filmajánló
*Receptek
*Ajándékozási tippek
*Karácsonyi videók
*KÍVÁNSÁGLÁDA
*Népek karácsonya
*Ajándékkönyv

*NAPLÓÍRÁS

  <- Légyszi, ha tudsz, regisztrálj!
My ikon:

My button:

 

 

 

 

 

 


Get your own Chat Box! Go Large!
 


 


TOP ikon:
Sweet-xmas
Évi karácsonya
Christmass
Happyxmas
MBetty oldala
Zsina oldala
Linda oldala

 
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Közeledünk az 5000 látogatóhoz! :D
Indulás: 2007-07-04
 
Hányadszor jársz az oldalamon?
Hányadszor jársz itt?

Most vagyok itt először
most vagyok itt másodszor
harmadszor
negyedszer
ötödször
több mint ötször voltam már itt
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
 
Hírdess itt!
 
Átlagos karácsonyi menü*

A hagyományos ízek kedvelőinek ideális a pulykaaprólék levesből, kolozsvári töltött káposztából és diós-mákos bejgliből álló összeállításunk.
Pulykaaprólék leves


Hozzávalók

• 100 g pulykazúza
• 1 db kisebb pulykaszárny
• 200 g sárgarépa
• 100 g petrezselyemgyökér
• 80 g gomba
• 100 g zöldborsó
• 50 g vaj
• 60 g liszt
• 1 csomó zöldpetrezselyem
• 1 dl tejszín
• 1 tojássárgája
• só, őrölt bors


Elkészítése

A pulykaszárnyról lefejtjük a húst, kockára vágjuk a zúzával együtt, megmossuk. A feldarabolt húsokat a csonttal együtt feltesszük főni, felforraljuk, majd pár percnyi forralás után leszűrjük, a húst leöblítjük és a leforrázott aprólékot hideg vízben feltesszük főni a csonttal együtt. Hozzáadjuk a vöröshagymát egészben, a megtisztított és kockára vágott zöldségeket, gombát, zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk és lassú forralással puhára főzzük. Vajas petrezselymes rántással berántjuk, forraljuk, amíg a rántás ízét elforrja. Tálalás előtt a tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, és ezzel dúsítjuk levesünket. Ehhez a tojássárgájával elkevert tejszínhez előbb kevés forró levest merünk, és csak ezután adjuk a teljes tömeghez, tálaláskor a csontot kiszedjük. Betétje vajas galuska.


Kolozsvári töltött káposzta


Hozzávalók 

• 300 g sertésborda (4 vékony szelet karaj)
• 200 g darált sertéshús
• 100 g rizs
• 4 db debreceni
• 60 g vöröshagyma
• 8 db savanyú káposztalevél
• 800 g savanyúkáposzta
• 80 g császárszalonna
• 20 g liszt
• 1 db tojás
• 1 db füstölt köröm
• 3 dl tejföl
• 20 g fokhagyma
• 1 csomó kapor
• 50 g zsír
• 150 g füstölt szalonna
• só, fűszerpaprika, őrölt bors, majoránna, őrölt kömény, csombor


Elkészítése

A rizst félig megfőzzük. A császárszalonnát apró kockára vágjuk, kisütjük, a tojást felverjük, majd ezeket az anyagokat a darált húshoz adjuk. Sóval, őrölt borssal és majoránnával fűszerezzük, összekeverjük. A káposztalevelekről a vastag ereket levágjuk és a tölteléket egyenletesen elosztva, azokat megtöltjük. (A tölteléket a levél egyik oldalára tesszük, két végét felhajtjuk és feltekerjük). A vöröshagymát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk, a savanyú káposztát átmossuk, kicsavarjuk, a füstölt körmöt vagy egyéb füstölt csontot jól megmossuk.

A zsírt felolvasztjuk, a szeletekre vágott vöröshagymát benne megfonnyasztjuk, a tűzről levéve hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymát, a köménymagot, a fűszerpaprikát. Kevés folyadékot adva hozzá felforraljuk, zsírjára visszapirítjuk, hozzáadjuk az apró káposzta felét, a füstölt csontot, a csombort és a finomra vágott kaprot, ráhelyezzük a töltelékeket, az apró káposzta másik felével betakarjuk, kevés folyadékot hozzáadva fedő alatt puhára főzzük. Amíg a káposzta fő, a bordákat kissé kiveregetjük, sózzuk, lisztbe mártva mindkét oldalát megsütjük.

A debrecenit bevagdossuk, a szalonnából négy egyforma szeletet vágva kakastaréjt készítünk (a szalonnát hosszában majdnem bőréig bevágjuk, majd erre merőlegesen kockázzuk), és serpenyőben kisütjük. A visszamaradó zsírban a debrecenit megsütjük. Ha a káposzta megpuhult, a tölteléket kivesszük, az aprókáposztát tejfeles habarással besűrítjük, kiforraljuk. Tálaláskor a tál aljára rakjuk az aprókáposztát, ráhelyezzük a tölteléket, mellétesszük a sült bordát, debrecenit és a kakastaréjt. Tejföllel és finomra vágott kaporral díszítve forrón tálaljuk.


Diós-mákos bejgli

Hozzávalók (2 rúd)

A tésztához
• 500 g liszt
• 250 g vaj vagy margarin
• 4 tojássárgája
• 20 g élesztő
• 20 g porcukor
• 1,5 dl tej
• 1 db tojás a kenéshez
• só

Diótöltelék
• 200 g darált dió
• 200 g porcukor
• 20 g vaníliás cukor
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum

Máktöltelék
• 200 g darált mák
• 200 g porcukor
• 1 db citrom leve és reszelt héja
• 0,5 dl tej
• 50 g mazsola
• 2 cl rum


A tészta elkészítése

A tejhez hozzáadjuk az élesztőt, és elkeverjük benne. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a hűtőszekrényből kivett vajat vagy margarint, és gyorsan, hogy a zsiradék meg ne olvadjon, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tejben elkevert élesztőt, a porcukrot, a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, csipetnyi sót, és egynemű tésztává dolgozzuk. Két egyforma nagyságú cipót formázunk belőle, liszttel meghintjük, és 20-30 percig hűtőben pihentetjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint, függetlenül attól, hogy mák vagy dió tölteléket készítünk. A tejben elkeverjük a cukrot, és felforraljuk. A darált nyersanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a megválogatott és rumban áztatott mazsolát, a reszelt citromhéjat – diótöltelék esetén a vaníliás cukrot is – elkeverjük, és a felforralt szirupot hozzáöntjük, egyneműsítjük, majd kihűtjük.

A tésztát a jégszekrényből kivéve 3-4 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk. A kihűtött tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen oly módon, hogy a szélei 0,5 cm-es sávban töltelék nélkül maradjanak. Keskenyebb széleit felhajtjuk a töltelékre, és hosszanti irányban feltekerjük. Figyeljünk arra, hogy a hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek.

A kenéshez a tojást szétválasztjuk, a tojás sárgáját felverjük, és a tészta felületét megkenjük vele, langyos helyen fél órán át hagyjuk szikkadni, majd a fehérjével (nem kell felverni!!) megtesszük ugyanezt. A tojással való megkenés és szikkasztás adja a beigli márványosságát. Lisztezett sütőlapra téve tetejét megszurkáljuk villával – ezzel a sütés közben keletkező gőzök távozását tesszük lehetővé – előmelegített (kb. 180 fok) sütőben készre sütjük. A lemezen hagyjuk kihűlni és ujjnyi szeletekre vágva adjuk asztalra.

 

http://www.nlcafe.hu/cikk.php?id=53&cid=4135

 

Debrecen Nagyerd&#245;aljai, 150m2-es alapterület&#251;, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    Velaris, a második otthonom Fanfictionból új rész került fel    *****    NSYNC - Ha nosztalgiáznál, vagy érdekel,mi történik most a ByeByeBye elõadóival, akkor nézz be - NSYNC    *****    Szereted az egyedi történeteket? Kíváncsi vagy, hogy mire képes egy hobbi író? Ha igen, nézz be hozzám!    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Sziasztok! A Moobius pályázatán elindult két regényem. Kérlek támogass! Bõvebb információt itt olvashatsz. Katt rám.    *****    Debrecen Nagyerdõaljai, 150m2-es alapterületû, egyszintes, 300m2-es telken, sok parkolós családiház eladó 06209911123    *****    RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL /// NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ///RELIGIO-PORTAL    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    PREKAMBRIUM //// A TUDÁS BIRODALMA    *****    Lakatos munka- Épületlakatos munka- Haidekker kerítés - Haidekker kapu- Teraszkorlát- Lakatos munka szerelés- Hullámrács    *****    Itachi Shinden második fejezet!! - ÚJ FEJEZET - Felkerült a könyv második harmada!! Konoha.hu - KATT!! KATT! KATT!! KATT    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Kedves Csokoládé kedvelõk! Segítségeteket kérném a kérdõívem kitöltéséhez! Témája a CSOKOLÁDÉ MÁRKÁK! Köszön    *****    Mindig tudnod kell, melyik kikötõ felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belõle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény vissza    *****    Rose Harbor, ahol a tenger suttog és a múlt sosem tûnik el teljesen. - FRPG - csatlakozz közénk te is :)