Mézeskalács
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
10 dkg margarin
3 egész tojás
3 dl méz
egy csipet só
A díszítéshez:
egy tojásfehérje
kb. 6 evőkanál kristálycukor |
|
|
Elkészítése:
A tojás valamint a méz kivételével az alapanyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint. Ezután hozzáadjuk a mézet és a tojásokat, és alaposan összegyúrjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta ne legyen túlságos lágy, mert így a forma sütéskor deformálódik, sőt, még lukacsos is lesz.
Egy deszkát beszórunk bőségesen liszttel, a tésztából vágunk egy kisebb darabot és 2-3 milliméteresre nyújtjuk. Kiszaggatjuk a formákkal, majd vékonyan kimargarinozott és kilisztezett tepsibe tesszük. A sütő közepesen forró legyen, figyeljünk oda, mert a mézeskalács gyorsan megsül. A következő adagnál nem szükséges újra margarinozni a tepsit, elég csak kilisztezni.
Díszítés:
Egy tojásfehérjéhez hozzáadunk egy csipet sót, majd kemény habbá verjük. Ehhez keverünk 6-7 kanál cukrot. A már kisült formákat díszíthetjük habnyomóval, de bátran felhasználhatunk egyéb anyagokat is a díszítéshez: pl. színes cukorkákat, zizit, franciadrazsét. A zizit és a drazsét sütés előtt nyomjuk a süteménybe. Ha szeretnénk a karácsonyfára akasztani, akkor még sütés előtt egy filctoll kupakjával vájunk bele lukat, így könnyen fűzhetünk át rajta színes szalagokat. Gyermekek is nagy kedvvel, ügyesen készíthetik ezt az egyszerű, de finom süteményt, mely hetekig friss marad. |